Η περιοδοντική υγεία στις γυναίκες επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες στην εφηβεία, την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση καθώς και τα μετέπειτα χρόνια ζωής.

 περιοδοντολογος γυναικα

  • Κατά τη διάρκεια της εφηβείας η αύξηση ορμονών όπως της προγεστερόνης και των οιστρογόνων ενισχύει την κυκλοφορία αίματος στα ούλα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εάν τα δόντια δεν βουρτσίζονται σωστά και δεν γίνεται τακτικός έλεγχος από τον ειδικό τα ούλα δυνατόν να πρηστούν, να διογκωθούν και εάν συνυπάρχει οδοντική πλάκα μόνιμα γύρω από τα δόντια και στην ουλοδοντική σχισμή, τα ούλα αιμορραγούν.

  • Υπάρχουν γυναίκες οι οποίες κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας εμφανίζουν έντονη ουλίτιδα, περιστασιακό φαινόμενο εφόσον ακολουθούν άριστη στοματική υγιεινή. Έτσι σε ορισμένες γυναίκες τα ούλα διογκώνονται και έχουν αιμορραγική διάθεση κατά την περίοδο της εμμηνόρροιας.

  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται ο κίνδυνος για περιοδοντικά προβλήματα. Οιαδήποτε λοίμωξη, όπως και εκείνη των ούλων, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του μωρού. Για το λόγο αυτό συνιστάται περιοδοντική αξιολόγηση στις εγκύους. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αναφέρουν ότι απέκτησαν προβλήματα στη στοματική κοιλότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  • Κατά την εμμηνόπαυση η μετά από αυτήν δυνατόν να εμφανιστούν αλλαγές στη στοματική κοιλότητα των γυναικών. Τέτοιες αλλαγές είναι η ξηροστομία και η αλλοίωση στη γευστική ικανότητα. Μερικές γυναίκες εμφανίζουν στοματίτιδα και ουλίτιδα και μετριάζουν η ξεπερνούν το πρόβλημά τους με λήψη οιστρογόνων.

  • Τέλος εάν υπάρχει οστεοπόρωση με την εμμηνόπαυση, εάν μία γυναίκα χρεαστεί εμφυτεύματα, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην καταγραφή των φαρμάκων που λαμβάνει για ενίσχυση της οστεοπόρωσης. ¨Όπως και να έχει η καθημερινή περιποίηση της στοματικής κοιλότηταςκαι η σωστή ενίσχυση του οργανισμού με την καθημερινή διατροφή είναι σύμμαχοι της περιοδοντικής υγείας στις γυναίκες.Οι γυναίκες θα πρέπει τις χαρακτηριστικές αυτές περιόδους τις ζωής τους να αποτείνονται στο ειδικό για να τις βοηθήσει ώστε να διατηρήσουν ένα όμορφο, λειτουργικό χαμόγελο για μία ζωή.