Η Περιοδοντική Νόσος είναι μία κατάσταση που επηρεάζει το περιοδόντιο, συγκεκριμένα τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια. Υπάρχουν διάφορες μορφές αλλά η ποιο συχνή είναι η ουλίτιδα και η χρόνια περιοδοντίτιδα.

Πρόκειται για μία Φλεγμονώδη Νόσο σχετιζόμενη με βακτήρια, η οποία σε επιδεκτικά (ευαίσθητα) άτομα προκαλεί σοβαρότερη φλεγμονή και απώλεια του οστού γύρω από τα δόντια.

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες Περιοδοντικής Νόσου: Η μία αφορά στην επίδραση μόνο στα ούλα, οπότε μιλάμε για αναστρέψιμη φλεγμονή, που είναι γνωστή ως Ουλίτιδα. 

Εάν η Ουλίτιδα δεν θεραπευθεί, συνοδευόμενη και από γενετικούς, περιβαλλοντικού και τοπικούς παράγοντες εξελίσσεται σε Περιοδοντίτιδα. Επιπρόσθετα δηλαδή από την προαναφερθείσα επιφανειακή φλεγμονή των ούλων που συμβαίνει στην ουλίτιδα, μία βαθεία καταστροφική διαδικασία αρχίζει, η οποία επηρεάζει όλους τους ιστούς του περιοδοντίου, το φατνιακό οστούν, την οστεΐνη γύρω από τη ρίζα του δοντιού, και τον περιοδοντικό σύνδεσμο. Αυτή η καταστροφή είναι μη αναστρέψιμη και οδηγεί σε εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου. Η εξέλιξη της νόσου δημιουργεί ένα κενό ανάμεσα στα ούλα και στο δόντι που ονομάζεται περιοδοντικός θύλακος, μία περιοχή όπου μία μεγαλύτερη ποσότητα βακτηρίων μπορούν να συσωρρευτούν και να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα των δοντιών. Η περιοδοντίτιδα μπορεί να επηρεάσει και τη γενική υγεία του οργανισμού. Αυξάνει τον κίνδυνο για την επιδείνωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.