Κατά την διάρκεια της ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ το γυναικείο σώμα και οι ορμονικές του ισορροπίες αλλάζουν με αποτέλεσμα αυτές οι αλλαγές να επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση της στοματικής και περιοδοντικής υγείας.

Σε αυτή τη σημαντική περίοδο της ζωής μιας γυναίκας αυξάνεται ο βαθμός ευαισθησίας στην ουλίτιδα και στην περιοδοντίτιδα και είναι αναγκαία η λήψη ειδικών μέτρων πρόληψης και θεραπείας. Κατά την εγκυμοσύνη τα ούλα και τα δόντια της γυναίκας επηρεάζονται όπως και οι υπόλοιποι ιστοί του σώματος.

Πολύ συχνά οι έγκυες γυναίκες εμφανίζουν ΟΥΛΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ, με έντονα κλινικά σημεία όπως αιμορραγία, πρήξιμο των ούλων, κόκκινο χρώμα στα ούλα και ιδιαίτερη ευαισθησία.

Πού οφείλεται η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης;

Αρχής γενομένης από τον 2ο μήνα κυήσεως η διαφοροποίηση (αύξηση) των ορμονών επηρεάζει την εικόνα των ούλων. Τα ούλα γίνονται ευπρόσβλητα στην οδοντική πλάκα που είναι και η κύρια αιτία της περιοδοντικής νόσου. Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα μπορούν να παρουσιάσουν έξαρση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ιδιαίτερα σε γυναίκες με μέτρια στοματική υγιεινή. Ασφαλώς η παραμελημένη στοματική υγιεινή ή η πλήρης αποφυγή της συνοδεύεται με διόγκωση των ούλων και αιμορραγία κατά το βούρτσισμα των δοντιών ή αυτόματα και επιτείνει την βαρύτητα της περιοδοντικής νόσου.

Η δόγκωση των ούλων δε συνοδεύεται από συμπτώματα πόνου. Υπάρχουν όμως γυναίκες που εγκυμονούν και διαπιστώνουν φλεγμονή στα ούλα τους παρά την προσεκτική στοματική υγιεινή. Αυτές οι αλλαγές στα ούλα είναι αναστρέψιμες συνήθως μετά την γέννηση των παιδιών. Έχει διαπιστωθεί ότι 65%-70% των εγκύων γυναικών αναπτύσσουν ουλίτιδα της εγκυμοσύνης.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η άσκηση σχολαστικής στοματικής υγιεινής με κατάλληλα μέσα όπως οδοντόβουρτσα ειδικής σκληρότητας, οδοντικό νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια, ειδικά διαλύματα βοηθά σημαντικά στον περιορισμό της φλεγμονής και της αιμορραγίας των ούλων. Η προληπτική και θεραπευτική παρέμβαση του περιοδοντολόγου ώστε να μην επιδεινωθεί το περιοδοντικό πρόβλημα είναι απαραίτητη. Μερικές φορές κατά την εγκυμοσύνη εμφανίζονται στα ούλα και μικρά ογκίδια απόλυτα καλοήθη (επουλίδες), τα οποία συνήθως εξαφανίζονται μετά το πέρας της εγκυμοσύνης. Πριν από κάθε συνεδρία κρίνεται απαραίτητο να ενημερώνεται ο γυναικολόγος.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ:

Οι γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αυξήσουν την επιμέλεια στοματικής υγιεινής για να μην έχουν επιπλοκές από την ουλίτιδα της εγκυμοσύνης!