Πώς εξηγείται επιστημονικά η πιθανή σχέση της περιοδοντίτιδας με τα καρδιαγγειακά νοσήματα;

Η περιοδοντική νόσος οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παρουσία οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Τα παθογόνα μικρόβια που περιλαμβάνει η οδοντική πλάκα παράγουν βλαβερές ουσίες, οι οποίες προκαλούν φλεγμονή και καταστροφή των περιοδοντικών ιστών. Στη συνέχεια τα μικρόβια αυτά εφόσον δεν απομακρυνθούν από τα δόντια, δεν γίνει δηλαδή περιοδοντική θεραπεία, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και εγκαθίστανται σε ζωτικής σημασίας όργανα για τον οργανισμό, όπου πιθανόν να δημιουργήσουν και νέες εστίες φλεγμονής. Στα όργανα αυτά συγκαταλέγεται η καρδιά.

Με άλλα λόγια ασθενείς που πάσχουν από περιοδοντική νόσο παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα φαίνεται η πιθανότητα ταυτόχρονης συνεργικής δράσης μικροβίων που προέρχονται από διάφορες εστίες του σώματος εκτός από τη στοματική κοιλότητα ή πιθανότητα αθροιστικού αποτελέσματος προηγούμενων λοιμώξεων του οργανισμού. Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις στην επιστημονική έρευνα που θα διερευνήσουν την ακριβή συσχέτιση των λοιμώξεων με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Με ποιο μηχανισμό τα μικρόβια από την περιοδοντική νόσο είναι δυνατόν να βλάψουν την καρδιά;

Όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση των «κακών» παθογόνων μικροβίων στο στόμα, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει να σχηματιστούν αθηρωματικές πλάκες στα τοιχώματα των αγγείων με συνέπεια την ανάπτυξη θρόμβων. Οι αιματικοί θρόμβοι διαταράσσουν τη ροή του αίματος και μειώνουν την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται η καρδιά για την ομαλή λειτουργία της. Δηλαδή, οι αθηρωματικές πλάκες που σχηματίζονται στις καρωτίδες-αρτηρίες του λαιμού- προκαλούν πάχυνση των αρτηριών. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε μέσω της «μετανάστευσης» των μικροβίων που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και καταλήγουν στα αγγεία, είτε μέσω της γενικότερης αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος και της έκκρισης φλεγμονωδών ουσιών – που θεωρείται και ο πιθανότερος μηχανισμός.

Τι θα πρέπει να προσέχουν ασθενείς που πάσχουν από καρδιακά νοσήματα όσον αφορά στην περιοδοντική τους υγεία;

Ασθενείς με καρδιακά νοσήματα θα πρέπει να επισκεφθούν τον περιοδοντολόγο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πάσχουν από περιοδοντική νόσο γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας με τον μηχανισμό που ήδη εξηγήσαμε. Ως λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα νοείται η νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη φλεγμονής των τοιχωμάτων της καρδιάς και των βαλβίδων της και αποτελεί κατάσταση πολύ επικίνδυνη για την υγεία μας.

Θεραπεύοντας την περιοδοντική νόσο μπορούμε να προλάβουμε καρδιαγγειακά προβλήματα;

Κάποιοι τύποι καρδιαγγειακών νόσων μπορούν να προληφθούν και η διατήρηση της υγείας του περιοδοντίου μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών αυτών νόσων. Σημαντικό είναι ότι σε ασθενείς με ορισμένους τύπους καρδιακών παθήσεων υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να τηρούνται ότν λαμβάνει χώρα περιοδοντική επέμβαση. Εάν δεν δοθεί χημειοπροφύλαξη (αντιβίωση) σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί ενδοκαρδίτιδα που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του εσωτερικού τμήματος της καρδιάς και των καρδιακών βαλβίδων. Η απόφαση για χορήγηση αντιβίωσης λαμβάνεται κατόπιν υποχρεωτικής συνεννόησης του περιοδοντολόγου με τον καρδιολόγο. Μην ξεχνάμε ότι η μαζική χορήγηση αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ανθεκτικών στελεχών των μικροβίων.

Πρέπει να ανυσηχούν για την καρδιά τους όσοι έχουν σοβαρό πρόβλημα περιοδοντικής νόσου;

Εάν θεωρήσουμε τη φλεγμονή στο στόμα λόγω περιοδοντικής νόσου πιθανό αίτιο καρδιαγγειακής νόσου, τότε ναι. Πιθανότατα δεν χρειάζεται να φτ΄σει κανείς σε προχωρημένα στάδια της περιοδοντίτιδας για να ανυησυχήσει. Δεν έχουν καταλήξει όμως ακόμη οι ερευνητικές προσπάθειες σε ποιο στάδιο της φλεγμονής στη στοματική κοιλότητα απειλούνται όργανα ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο. Ακολουθώντας το ρητό του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη «είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε τη νόσο παρά να τη θεραπεύουμε », προστατεύοντας την υγεία των ούλων μας,