Υπάρχει πληθώρα ερευνητικών μελετών που αποδεικνύουν ότι το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης περιοδοντικής νόσου ή να επιδεινώσει την ήδη εγατεστημένη περιοδοντική νόσο στον ασθενή.

Σημαντικό είναι ότι η ανίχνευση της περιοδοντικής νόσου είναι πιο δύσκολη στους καπνιστές σε σχέση με άτομα που δεν καπνίζουν. Η νικοτίνη που υπάρχει στα τσιγάρα απορροφάται ταχέως στην κυκλοφορία του αίματος μέσω της βλεννώδους ουσίας του στόματος, με συνέπεια να υπάρχει αρχική αγγειοδιαστολή και αύξηση του ρυθμού ροής του αίματος μέσω της βλεννώδους ουσίας του στόματος , με συνέπεια να υπάρχει αρχική αγγειοδιαστολή και αύξηση του ρυθμού ροής του αίματος. Μετά από αυτό, παρατηρείται μια αντιδραστική αγγεοσυστολή λόγω της νικοτίνης, που προκαλεί περισσότερο κακό. Αυτή η μειωμένη ροή αίματπος, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 ώρες μετά το κάπνισμα ενός τσιγάρου και να προκαλέσει μειωμένη ροή αίματος στα ούλα με όλα τα σχετικά προβλήματα και ασφαλώς .

Η πλασματική λοιπόν έλλειψη αιμορραγίας κατά την εξέταση των ούλων και του περιοδοντίου σε καπνιστές δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχουμε υγιείς ιστούς, όπως αυτό συμβαίνει σε ένα μη καπνιστή.

Επίσης η επιστημονική κοινότητα έχει υιοθετήσει την άποψη ότι το κάπνισμα επηρρεάζει και το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας της περιοδοντικής νόσου.