Η Περιοδοντολογία είναι μία από τις βασικές ειδικότητες της Οδοντιατρικής, η οποία ασχολείται με τις νόσους του περιοδοντίου, και έχει ως στόχο την υγεία των περιοδοντικών ιστών τόσο σε προληπτικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο. Περιοδοντικοί ιστοί είναι τα ούλα, το περιρρίζιο, το οστούν των φατνίων και η οστεΐνη του δοντιού και έχουν ως κοινή λειτουργική αποστολή τη στήριξη και συγκράτηση των δοντιών στη γνάθο.

Κύριες μορφές της περιοδοντικής νόσου που αποτελούν την κύρια αιτία απώλειας των δοντιών είναι η ΟΥΛΙΤΙΔΑ και η ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ.

 

ΟΥΛΙΤΙΔΑ

Η ουλίτιδα αποτελεί επιφανειακή φλεγμονή των ούλων και αρχική μορφή της περιοδοντικής νόσου. Εάν δεν θεραπευθεί συστηματικά, στις περισσότερες περιπτώσεις, εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα.

 

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

Στην περιοδοντίτιδα η φλεγμονή επεκτείνεται βαθύτερα με αποκόλληση των ούλων από το δόντι, δημιουργία περιοδοντικών θυλάκων, σταδιακή καταστροφή του φατνιακού οστού και κινητικότητα των δοντιών. Η οστική καταστροφή είναι μόνιμη και ποικίλλει ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου.

 

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ

• Κόκκινα διογκωμένα ούλα

• Αιμορραγία των ούλων

• Αποκολλημένα ούλα από τα δόντια

• Συρρικνωμένα ούλα

• Αλλαγή θέσης των δοντιών

• Κινητικότητα των δοντιών

• Κακοσμία του στόματος

• Περιοδοντικά αποστήματα

Τα νοσούντα ούλα δεν προκαλούν ιδιαίτερο πόνο. Πολλές φορές η περιοδοντική νόσς περνά απαρατήρητη και η διάγνωσή της γίνεται όταν έχει ήδη εξελιχθεί.

 

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Η περιοδοντική νόσος οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παρουσία οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Η μικροβιακή πλάκα όταν δεν αφαιρείται με καλή στοματική υγιεινή από το ίδιο το άτομο, απορροφά από το σάλιο άλατα, σκληραίνει και μετατρέπεται στη γνωστή μας τρυγία (πέτρα). Η τρυγία συντελεί στη συγκράτηση νεοσχηματιζόμενης οδοντικής πλάκας στην επιφάνεια των δοντιών υπερουλικά και υποουλικά, με αποτέλεσμα τα παθογόνα μικρόβια της οδοντικής πλάκας να παράγουν βλαβερές ουσίες, οι οποίες προκαλούν τη φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών.

Ατομικοί παράγοντες όπως λήψη ειδικών φαρμάκων, εγκυμοσύνη, κακή διατροφή, κάπνισμα, stress και συστηματικές ασθένειες όπως σακχαρώδης διαβήτης, λευχαιμία και ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος επηρεάζουν την υπάρχουσα περιοδοντική νόσο.