Τα οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα αποτελούν την ιδανική λύση στο ξεκίνημα της 3ης χιλιετίας για την αντικατάσταση δοντιών που χάθηκαν λόγω περιοδοντίτιδας, τερηδόνας ή τραυματισμού!

Αποτελούνται από:

Τα σύγχρονα εμφυτεύματα κατασκευάζονται από τιτάνιο, υλικό που έχει την ικανότητα να συνδέεται με ζώντες ιστούς και κυρίως με το οστούν. Η άμεση δομική και λειτουργική σύνδεση μεταξύ οστού και επιφάνειας εμφυτεύματος χαρακτηρίζεται ως Οστεοενσωμάτωση και τα σύγχρονα Εμφυτεύματα ως Οστεοενσωματούμενα Εμφυτεύματα. (Ο.Ε.)

Χρησιμεύουν ως:

• Εναλλακτική λύση στην κλασική προσθετική. Σε περίπτωση που έχουν χαθεί αρκετά δόντια ή και μόνον ένα, η τοποθέτηση εμφυτευμάτων διευκολύνει να μην τροχισθούν γερά δόντια ώστε να τοποθετηθεί μια κλασική γέφυρα ή μια εκτεταμένη προσθετική αποκατάσταση.

• Εναλλακτική λύση στις οδοντοστοιχίες. Πολλοί συνάνθρωποι μας, οι οποίοι έχουν χάσει τα δόντια τους παραπονιούνται ότι οι οδοντοστοιχίες που φορούν δεν αντικαθιστούν τα φυσικά τους δόντια! Η πλέον συνήθης ενόχληση είναι η μείωση της μασητικής ικανότητας και η αστάθεια της οδοντοστοιχίας. Η ποιότητα της ζωής επηρεάζεται σοβαρά από την ανασφάλεια που νιώθει κάποιος όταν η οδοντοστοιχία που φορά κουνιέται όταν μιλάει ή κατά την διάρκεια του φαγητού. Ειδικά οι νεώτερες γυναίκες ενοχλούνται από τις ρυτίδες που εμφανίζονται γύρω από το στόμα λόγω της απώλειας των δοντιών. Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων αποτελεί την ιδανική θεραπεία.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ

Για την επιτυχή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων απαιτείται συντονισμός ειδικευμένων οδοντιάτρων. Η λεπτομερής κλινική και ακτινογραφική εξέταση της εκάστοτε κλινικής περίπτωσης εξασφαλίζει την καλή πρόγνωση του θεραπευτικού αποτελέσματος. Οι προυποθέσεις αναισθησίας και υγιεινής κατά την διάρκεια της εμφύτευσης είναι οι ίδιες που απαιτούνται για οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση στο στόμα. Μετά την χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων μπορεί να γίνει άμεση τοποθέτηση της τελικής προσθετικής εργασίας.

Εάν χρειαστεί τα εμφυτεύματα παραμένουν ενταφιασμένα κάτω από τα ούλα για μια περίοδο επούλωσης που κυμαίνεται μεταξύ 2 και 4 μηνών και στη συνέχεια τοποθετούνται τα μόνιμα δόντια. Στον ενδιάμεσο χρόνο μέχρι να επιτευχθεί η οστεοενσωμάτωση τοποθετούνται μεταβατικές προσθετικές εργασίες. Ο ασθενής επομένως έχει πάντα δόντια για τις απαραίτητες λειτουργικές και αισθητικές του ανάγκες.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ΝΑΙ. Ένας λόγος που θα μπορούσε να εμποδίσει τη χρήση εμφυτευμάτων είναι η ανεπάρκεια των γνάθων του ατόμου σε οστικό υπόβαθρο. Αυτές οι περιπτώσεις περιορίζονται σημαντικά με ειδικές αυξητικές τεχνικές με τη χρήση αναπλαστικών υλικών (οστικών μοσχευμάτων και ειδικών μεμβρανών) 

Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις, στις οποίες λόγω προβλημάτων υγείας δυστυχώς η θεραπεία με εμφυτεύματα δεν είναι δυνατή. 

Συγκεκριμένα, απόλυτες ή προσωρινές αντενδείξεις στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων εμφανίζονται σε άτομα που έχουν ακτινοβοληθεί, άτομα με περιπτώσεις πολύ έντονης οστεοπόρωσης, με μη ρυθμιζόμενο διαβήτη (σάκχαρο), εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες και πρόσφατα καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια.

ΤΑ ΟΣΤΕΟΕΝΣΩΜΑΤΟΥΜΕΝΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ;

Παρουσιάζουν υψηλότατο ποσοστό επιτυχίας! 

Η μακροχρόνια επιτυχία των προσθετικών αποκατάστασεων πάνω σε εμφυτεύματα βασίζεται εκτός από την εμπειρία του ειδικού ιατρού που τα τοποθετεί, στην καλή προσαρμογή του ατόμου στους κανόνες στοματικής υγιεινής.

Η εκπαίδευση σε ειδικές τεχνικές καθαρισμού των εμφυτευμάτων με ιδιαίτερη σχολαστικότητα και προσοχή αρχίζει από τη πρώτη ημέρα τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και συνεχίζει μέχρι την ολοκλήρωση της προσθετικής εργασίας. Τα εμφυτεύματα πρέπει να καθαρίζονται με τους ίδιους ρυθμούς που καθαρίζονται τα φυσικά δόντια μας για να μπορούμε να τα διατηρήσουμε για πολλά χρόνια.

Επίσης απαραίτητη κρίνεται η προσέλευση σε τακτά χρονικά διαστήματα που προσδιορίζονται από τον ειδικό που μας τοποθέτησε τα εμφυτεύματα για επανέλεγχο της στοματικής μας κατάστασης ώστε να διατηρηθεί το καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Οι καθημερινά αυξανόμενες περιπτώσεις ατόμων που έχουν επιτυχημένα Οστεοενσωματούμενα Εμφυτεύματα στο στόμα τους αποτελούν κινητή και αδιαμφισβήτη τη διαφήμιση της εντυπωσιακής εξέλιξης της Οδοντιατρικής στις ημέρες μας. Πρόκειται για ειδικές κατασκευές τιτανίου, πάνω στις οποίες μπορούν να στηριχθούν ακίνητες και κινητές προσθετικές εργασίες, άριστες όσον αφορά στην αισθητική του χαμόγελου και στην ικανότητα μάσησης του ατόμου!