Λευκανση δοντιων

Ενα όμορφο, φωτεινό χαμόγελο αυξάνει την αυτοπεποίθηση του ατόμου στον εργασιακό και προσωπικό τομέα. Η λεύκανση δοντιών επηρεάζει θετικά την ψυχολογία και την αύρα που τόσο πολύ χρειαζόμαστε όλοι στις μέρες μας.

Το χρώμα των δοντιών είναι καθοριστικό σε ένα λαμπερό χαμόγελο και δεν είναι ίδιο σε όλους τους ανθρώπους. Πολλοί έχουν σκούρα δόντια εκ γενετής, σε άλλους τα δόντια σκουραίνουν είτε λόγω διατροφής, είτε λόγω λήψης φαρμάκων, είτε λόγω καπνίσματος ή και τραυματισμού. Σημαντικό παράγοντα στην απόχρωση των δοντιών αποτελεί η ηλικία του ατόμου, δεδομένου ότι με την πάροδο των ετών τα δόντια δεν έχουν πλέον τόσο φωτεινό χρώμα.

Η λεύκανση των δοντιών είναι μια τεχνική με την οποία επιτυγχάνουμε τη βελτίωση του χρώματος των δοντιών και την αύξηση της φωτεινότητα τους μέχρι και 8 τόνους της προκαθορισμένης χρωματικής κλίμακας .Βασική προϋπόθεση για να εφαρμοσθεί οποιαδήποτε τεχνική λεύκανσης είναι τα υγιή ούλα και δόντια. Εάν υπάρχουν σφραγίσματα ή γέφυρες στα μπροστινά δόντια, θα πρέπει να αλλαχθούν. Επίσης εάν κάποιο δόντι είναι νεκρό, χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση πριν γίνει η λεύκανση.Δεν επιτρέπεται να κάνουν λεύκανση οι έγκυες ή οι μητέρες που θηλάζουν και όσα άτομα έχουν περιοδοντίτιδα, πολύ ευαίσθητα ούλα ή δόντια. Η εξασφάλιση της περιοδοντικής υγείας κάθε ατόμου με την περιοδοντική θεραπεία και τα υγιή ούλα είναι απαραίτητη προυπόθεση προκειμένου να εφαρμοσθεί η λεύκανση των δοντιών. Προηγείται λοιπόν «καθαρισμός» ή πιο προχωρημένη περιοδοντική θεραπεία και ασφαλώς καταγραφή του αρχικού χρώματος των δοντιών με τη βοήθεια χρωματολογίου ή με τη λήψη ειδικής φωτογραφίας του χαμόγελου.

Συνοψίζοντας τις περιπτώσεις όπου μπορεί και επιβάλλεται να εφαρμοσθεί η τεχνική της λεύκανσης με προβλέψιμο αποτέλεσμα καταλήγουμε ότι λεύκανση των δοντιών πρέπει και μπορεί να γίνεται:Η λεύκανση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στο σπίτι με την επίβλεψη πάντοτε του οδοντιάτρου είτε στο ιατρείο.


Λεύκανση δοντιών στο σπίτι

Γίνεται από τον ενδιαφερόμενο με την επίβλεψη του οδοντιάτρου. Κατασκευάζεται ένας ατομικός νάρθηκας («μασελάκι») και χρησιμοποιούνται ήπιοι λευκαντικοί παράγοντες κάθε μέρα και για όσες ώρες υποδεικνύει οδοντίατρος, ανά περίπτωση για 2 εβδομάδες.

Καλό είναι να μην γίνεται λεύκανση με ατομική ευθύνη αγοράζοντας διάφορα λευκαντικά προϊόντα του εμπορίου. Εγκυμονεί κινδύνους όπως μόνιμη ευαισθησία στα δόντια, τραυματισμό και υφίζηση των ούλων.


Λεύκανση δοντιών στο ιατρείο

Γίνεται από τον οδοντίατρο με τη χρήση λευκαντικών παραγόντων μεγάλης συγκέντρωσης. Αφού καλυφθούν τα χείλη και τα μάγουλα, προστατεύονται τα ούλα με το ειδικό gel και χρησιμοποιούνται προστατευτικά γυαλιά. Στη συνέχεια τοποθετείται σε κάθε δόντι ο λευκαντικός παράγοντας, ο οποίος ενεργοποιείται με ειδικό φως. Αυτό μπορεί να είναι λυχνία αλογόνου, πλάσματος, υπεριώδους ακτινοβολίας, LED ή laser. Έπειτα από 8-15 λεπτά (ανάλογα με το σύστημα), ο λευκαντικός παράγοντας αφαιρείται. Πρέπει να επαναληφθούν 3-4 κύκλοι και γίνεται αξιολόγηση του χρώματος. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη συνεδρία.


Λεύκανση δοντιών με συνδυασμένη τεχνική

Πραγματοποιείται μία συνεδρία στο ιατρείο και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται οι ατομικοί νάρθηκες στο σπίτι, για 2 εβδομάδες.

Για να διαρκέσει περισσότερο το αποτέλεσμα της λεύκανσης (µέχρι και 2 χρόνια), πρέπει να αποφεύγονται το κάπνισμα, ο καφές, να ασκείται προσεκτική στοματική υγιεινή µε λευκαντική οδοντόκρεµα και να καθαρίζονται τα δόντια δύο φορές το χρόνο.