Το εγχειρίδιο που κρατάτε στα χέρια σας παρέχει τιις απαντήσεις σε όλα τα επίμαχα θέματα σχετικά με την περιοδοντική νόσο, όπως ισχύουν το 2017. Η κλινική μου εμπειρία ως ειδικευόμενη στην Ελβετία, στην Γερμανία και στην Αμερική, ως θεράπων στο ιδιωτικό μου ιατρείο καθώς και από συζητήσεις με συναδέλφους εντός και εκτός συνόρων, με δίδαξε ότι η ψυχολογία του περιοδοντικού ασθενή είναι ιδιαίτερη.
Η περιοδοντική νόσος σε νέα άτομα, κατά κύριο λόγο, εμφανίζει περιόδους υφέσεων και εξάρσεων. Και όπως διαβάζετε στο εγχειρίδιο, υπάρχουν πολλοί συνεισφέροντες παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου. Εγκατεστημένη περιοδοντική νόσος μπορεί να επηρεάσει τη γενική υγεία, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους ασθενείς. Η σχέση γενικής υγείας και περιοδοντικής νόσου, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι πρόκειται για μια «αμφίδρομη σχέση»,.
Από τη στιγμή λοιπόν που κάποιοι αντιλαμβάνονται ότι νοσούν περιοδοντικά (μιλάμε για μέτρια ή προχωρημένη περιοδοντική νόσο) μέχρι τη στιγμή ολοκλήρωσης της ενεργούς φάσης της περιοδοντικής θεραπείας μεσολαβεί κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ειδικά εάν χρειαστούν επεμβάσεις, είτε για την ανάπλαση των περιοδοντικών ιστών, είτε πλαστική χειρουργική περιοδοντίου. Ακολούθως, όταν τελειώσει η ενεργός φάση της περιοδοντικής θεραπείας, θα πρέπει η επίσκεψη των ατόμων αυτών στον περιοδοντολόγο να πραγματοποιείται 3 η 4 φορές το χρόνο επί σταθερής βάσης.
Ο Περιοδοντολόγος θα πρέπει να βρίσκεται πολύ κοντά στην ψυχολογία των ατόμων που πάσχουν από περιοδοντική νόσο. Γιατί, αν χρησιμοποιήσουμε την λαϊκή καθημερινή φράση: «πάει μακρυά η βαλίτσα……της υποστηρικτικής θεραπείας» και όταν υπάρξει σε κάποια από τις επισκέψεις, κάποια επιπλοκή, σε κάποιο δόντι γιατί δεν έχουν πάντοτε όλα τα δόντια την ίδια πρόγνωση, δεδομένου ότι άλλα έχουν μεγαλύτερη απώλεια περιοδοντικών ιστών και άλλα μικρότερη, οι ασθενείς πανικοβάλλονται μήπως χάσουν περισσότερα δόντια. Στο σημείο αυτό λοιπόν θέλει ψυχικό τόνωμα και κλίμα εμπιστοσύνης ο ασθενής, για να συνεχίσει τον κανονικό ρυθμό επανεξετάσεων στο ιατρείο. Εμείς οι Περιοδοντολόγοι οφείλουμε καταρχήν να ενημερώνουμε ενδελεχώς τους ασθενείς τι είναι η περιοδοντική νόσος, πως προκαλείται, ποιοι είναι οι συνεισφέροντες παράγοντες, τι μπορεί να προκαλέσει η περιοδοντική νόσος εάν δεν θεραπευθεί στη γενική υγεία τους κ.α. Το βασικότερο όλων είναι όμως ότι τα άτομα που εμφανίζουν περιοδοντικά προβλήματα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι επανακλήσεις για συντήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος 3 ή 4 φορές το χρόνο στον Περιοδοντολόγο είναι απαραίτητες και έχουν καθορισθεί από επιστημονικές μελέτες της Παγκόσμιας Περιοδοντολογικής Κοινότητας.
Πραγματικά στις επανεξετάσεις επαναξιολογείται η περιοδοντική κατάσταση, απομακρύνεται ο ενοχοποιητικός μικροβιακός παράγοντας, ελέγχεται και ενδεχομένως ανανεώνεται η διδαχή στη στοματική υγιεινή και προλαμβάνεται οποιαδήποτε μορφή υποτροπής ή έξαρσης της περιοδοντικής νόσου. Και εάν έχει συμβεί κάτι αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Και εάν μία φορά συμβεί κάτι εεε… δεν είναι πάντα του Αη Γιαννιού……..Άνθρωποι είμαστε και εσείς και εμείς, χρειάζεται μία άψογη συνεργασία για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η περιοδοντική και η γενικότερη υγεία σας!
Αγαπώ πολύ την επιστήμη της Περιοδοντολογίας. Είναι συγκλονιστική. Σαφώς η σύγχρονη Οδοντιατρική Επιστήμη παρέχει τη λύση των Οστεοενσωματούμενων Εμφυτευμάτων όταν χαθούν δόντια, όμως να μην είναι αυτή η πρώτη επιλογή εάν τα δόντια μπορούν να διατηρηθούν. Μην ξεχνάμε όλοι μας το παραμύθι που μας δίδαξε πως ό,τι έφτιαξε ο καλός Θεούλης είναι το καλύτερο.
Και θα ζήσουμε εμείς καλά και Εσείς καλύτερα……..
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Εφη