Τα Οδοντικα Εμφυτευματα χρειαζονται συντηρηση, οπως και τα Δοντια μας

Τα οδοντικά εμφυτεύματα στα στόματα Ελλήνων ασθενών αυξάνονται σε καθημερινή βάση. Τι πρέπει όμως να γνωρίζουμε και να προσέχουμε ώστε να τα διατηρήσουμε για χρόνια στη στοματική μας κοιλότητα?

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα όπως και τα δόντια μας κινδυνεύουν από τα μικρόβια του στόματος που προκαλούν την περιοδοντική νόσο. Υπάρχουν ασθενείς ακόμα και ιατροί που πιστεύουν ότι τα εμφυτεύματα δεν χρειάζονται συντήρηση. Πρόκειται για μεγάλο λάθος!

Όπως και τα δόντια μας έτσι και τα εμφυτεύματα χρειάζονται περιποίηση και σχολαστική στοματική υγιεινή (βλ. video site). Η υποστηρικτική περιεμφυτευματική θεραπεία περιλαμβάνει τον έλεγχο από τον ιατρό των εμφυτευμάτων και τον καθαρισμό αυτών ώστε να διατηρηθούν για πάρα πολλά χρόνια, εφόσον η θεραπεία έχει γίνει lege artis.

Εάν λοιπόν εμφανιστεί και εγκατασταθεί περι- το – εμφύτευμα βλάβη (περιεμφυτευματική βλάβη) χρειάζεται άμεσα να αναχαιτιστεί η φλεγμονή, χρειάζεται θεραπεία από τον εξειδικευμένο ιατρό για να συντηρηθεί το εμφύτευμα. Βέβαια εάν ο ασθενής είναι τόσο αμελής για μεγάλο χρονικό διάστημα και η φλεγμονή προχωρήσει τότε υπάρχει λύση. Αφαιρείται το εμφύτευμα, γίνεται ανάπλαση της περιοχής και τοποθετείται νέο εμφύτευμα. Γιατί όμως να μην προλαβαίνουμε αυτές τις καταστάσεις?

Στην ακτινογραφία βλέπουμε εμφυτεύματα που έχουν διατηρηθεί στη στοματική κοιλότητα 15 χρόνια με εργώδη στοματική υγιεινή και τακτικό περιεμφυτευματικό έλεγχο.

Ας συντηρήσουμε λοιπόν τα οδοντικά εμφυτεύματα μας όπως και τα δόντια μας.