Διατροφικες Συνηθειες και Περιοδοντικη Νοσος

Η διατροφή είναι σημαντική για την ανάπτυξη και διατήρηση του οργανισμού. Μην ξεχνάμε ότι η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών. Είναι αποδεδειγμένη η σχέση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη με την εμφάνιση τερηδόνας. Ωστόσο λιγότερο τεκμηριωμένος και σαφής είναι ο ρόλος της διατροφής στην εμφάνιση και την εξέλιξη της Περιοδοντικής Νόσου.Υποσιτισμος

Ο υποσιτισμός έχει αναφερθεί ότι αποτελεί προδιαθεσικό πατάγοντα για την εμφάνιση της ελκονεκρωτικής ουλίτιδας κυρίως σε υπανάπτυκτες χώρες. Ενω η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων που οδηγείς σε παχυσαρκία ενδεχομένως σχετίζεται με την περιοδοντίτιδα.Βιταμινες

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου, την επούλωση ιστών, τη διατήρηση της ακεραιότητας των αιμοφόρων αγγείων. Η έλλειψη βιταμίνης C εκδηλώνει συμπτώματα στο Περιοδόντιο όπως ουλίτιδα με υποπεριοστική αιμορραγία, έλκη και πετέχειες στα ούλα και γενικά αύξηση της περιοδοντική καταστροφής. Άτομα με υψηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης C στον ορό του αίματος παρουσιάζουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης περιοδοντίτιδας.

Η βιταμίνη D έχει ως ρόλο την διατήρηση του επιπέδου ασβεστίου στο αίμα και τον μεταβολισμό των οστών. Ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης Περιοδοντικής Νόσου φαίνεται να σχετίζεται με την μειωμένη οστική πυκνότητα λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης ασβεστίου.

Η βιταμίνη Κ ειναι απαραίτητη για τη σύνθεση των παραγόντων της πήξης του αίματος. Η υποβιταμίνωση Κ μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από τα ούλα, το βασικότερο και καθοριστικό σύμπτωμα της περιοδοντικής νόσου που γίνεται ποιο φανερό σε άτομα που δεν καπνίζουν.

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β και ειδικά το φολικό οξύ εμπλέκεται στη σύνθεση DNA και RNA άρα στη δημιουργία και διατήρηση νέων κυττάρων. Εχεί δειχτεί ότι άτομα με υψηλότερο δείκτη φολικού οξέος έχουν μειωμένους δείκτες ουλίτιδας.Αλλα στοιχεια

Η παρουσία αυξημένων επιπέδων Ca++ και Mg++ στο αίμα σε ενήλικες σχετίζεται με μειωμένο βάθος θυλάκων και λιγότερη απώλεια περιοδοντικής πρόσφυσης.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των Ω3 λιπαρών οξέων και οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού τα καθιστούν πολύτιμα διατροφικά στοιχεία για τη θωράκιση του οργανισμού σε χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους όπως είναι και η Περιοδοντική Νόσος.

Τα προβιοτικά φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στην περιοδοντίτιδα.Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να υιοθετηθούν τα δεδομένα αυτά από την ευρεία επιστημονική κοινότητα, οι ενδείξεις όμως είναι κραυγαλαίες και σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η αβιταμίνωση C, D και η έλλειψη ασβεστίου είναι ποιο σαφείς.